Κωστὴς Παλαμᾶς

μεγαλοσύνη τν θνν δ μετριέται μ τ στρέμμα. Μ τς καρδις τ πύρωμα μετριέται κα τ αμα. [Κωστς Παλαμς, με το άγγελμα της κήρυξης του πολέμου τού 1940].

Μεγαλύτερες Φωτογραφίες

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος επιλέξετε την φωτογραφία (με κλικ), και θα παρουσιασθούν εν σειρά όλες οι φωτογραφίες τής κάθε σελίδας. Για να επανέλθετε στην προηγούμενη μορφή τής σελίδας, κλείστε την εικόνα από το [X] πάνω δεξιά.

Τεχνική Υποστήριξη

Γεωργακοπουλαίοι [D] - Φεβρουάριος 2015

Αργύριος Μάντης και κατιόντες
Στο 259 έγγραφο, του έτους 1865, το οποίο ευρίσκεται στην ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ αναφέρονται μεταξύ άλλων:
… ο Νικολός Αργυρίου Μάντης και για λογαριασμό των αδελφών του Δημητρίου, Ηλία, Γεωργίου και Αναστασίου …
------------------------------------
------------------------------------
Ο κύριος Αργύριος Μάντης εκ τής κωμοπόλεως Αλωνισταίνης της Καρυταίνης ήδη ... αδράξας τα όπλα και ακολουθών υπό τάς οδηγίας τού φονευθέντος Γεωργίου Δημητρακόπουλου, παρευρέθη εις όλας τάς κατά τού εχθρού μάχας, εις τας πολιορκίας Τριπόλεως και Παλαιών Πατρών, και εις κατά τού Δράμαλη εις Δερβενάκια και λοιπάς και εις εκείνας όλας τών Αρράβων Τρικόρφων Δραμπάλας και λοιπών. Κατ' αίτησήν του δίδεται τό παρόν μου εις χείρας του ίνα τού χρησιμεύση όθεν ανήκη.
Τη: 22: Ιανουαρίου 1835: ??????
Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης [Γενναίος]
------------------------------------
Αργύριος Μάντης – κατιόντες
Παραθέτουμε ενδεικτικώς, ως πρώτη καταγραφή και εν αναμονή της συμπληρώσεως του γενεαλογικού δένδρου των Γεωργακοπουλαίων, με την καθοριστική συμμετοχή των κατιόντων.

1η Γενεά: Ηλίας Μάντης. Της αυτής γενεαλογικής σειράς με τους ιδρυτές των Μαντεΐκων.
2η Γενεά: Γεώργιος Ηλία Μάντης, γνωστός και ως ΓεροΓιωργάκης. Υπάρχει και τοπωνύμιο στα Μαντέϊκα «Του Γιωργάκη το γούπατο».
3η Γενεά: Αντώνιος Γεωργίου Μάντης, μετέπειτα γνωστός και ως ΓερΑντώνης. Νυμφεύθηκε την Αθανασία Καρανικόλα [Σχετική αναφορά για τον θάνατό της στην Αρχική σελίδα] κόρη τής οικογένειας Καρανικόλα από το χωριό Βάνουκου (VANUC) Αρκαδίας.
3η Γενεά: Ιωάννης Γεωργίου Μάντης, γνωστός και ως Γιωργακόγιαννης.
3η Γενεά: Γιαννάκης Γεωργίου Μάντης, μετέπειτα γνωστός και ως ΓεροΓιαννάκης.
3η Γενεά: Μαρία Γεωργίου Μάντη, παντρεύτηκε τον Δημήτριο (Δήμο) Δρακόπουλο, μετέπειτα γνωστό και ως ΓεροΔήμο Αντάραγα [Tου αποδόθηκε αυτό το προσωνύμιο λόγω τής «αντάρας» που έκανε στο πέρασμά του από τα πολλά τροκάνια και τα τσιόκια που είχε κρεμάσει στα γιδοπρόβατά του. «Σιότανε ο τόπος απ’ όπου πέρναγε. Βουίζαν τα βουνά»],  που είχε μετοικήσει με τον αδελφό του στα Μαντέϊκα από το Βαλτέτσι.
3η Γενεά: Κωνσταντίνα Γεωργίου Μάντη, παντρεύτηκε τον Δημήτριο Ιωάννου Σκιπητάρη, στα Μαντέϊκα Αρκαδίας, μετέπειτα γνωστό και ως ΓεροΔήμο Σκιπητάρη.
3η Γενεά: Ελένη Γεωργίου Μάντη, παντρεύτηκε στο Χρυσοβίτσι και ήταν η μητέρα τού «Γραμμάτη». [Η πληροφόρηση δόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 από τον εγγονό της κύριο Νικόλαο Ψυχάρη ο οποίος διαβιοί στην Φοινικούντα Μεσσηνίας].
4η Γενεά: Γεώργιος Ιωάννου Μάντης – Γεωργακόπουλος, μετέπειτα γνωστός και ως Γεροκαβουρίτσας. Πολέμησε στη Μικρασία.
4η Γενεά: Γεώργιος Αντωνίου Μάντης – Γεωργακόπουλος, Πολέμησε στη Μικρασία.
Στο δίτομο ιστορικό – καταγραφικό έργο τους οι Τάσος Αποστολόπουλος και Νίκος Μπαλάσης [Τρίπολη, 2002] παραθέτουν πέντε χιλιάδες διακόσια σαράντα ένα (5.241), Βιογραφικά Αρκάδων που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, μετά τη δημιουργία τού νεότερου Ελληνικού κράτους.
 
Στην σελίδα 33, του Β΄ τόμου, οι Τάσος Αποστολόπουλος και Νίκος Μπαλάσης αναφέρουν:
  • ΜΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Καταγόταν από το χωριό Μαντέϊκα του σημερινού δήμου Φαλάνθου. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Εξαφανίστηκε στη Μικρά Ασία.
Κατά την Γεωργία Η. Πανούση – Μάντη (26/06/2014), ο αδελφός τού θανόντος στην Μικρασία Γεωργίου Αντωνίου Μάντη – Γεωργακόπουλου, ο Θεόδωρος Αντωνίου Μάντης – Γεωργακόπουλος «έδωσε» το όνομα του αδελφού του στο δεύτερο κατά σειράν γεννήσεως άρρεν τέκνο του, στον Γεώργιο Θεοδώρου Γεωργακόπουλο, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Το αφηγηθέν επιβεβαίωσε στις 22 Ιουλίου 2014 και ο γυιός τού Θεόδωρου Αντωνίου Μάντη – Γεωργακόπουλου ο Παναγιώτης Θεοδώρου Γεωργακόπουλος, ο οποίο ζει με την οικογένειά στην Αρτέμιδα (Λούτσα) Αττικής.

Επιπροσθέτως, ο Παναγιώτης Θεοδώρου Γεωργακόπουλος θυμήθηκε (22/07/2014) τις αφηγήσεις τού ΓεροΚαβουρίτσα για τον θείο του, Γεώργιο Αντωνίου Μάντη – Γεωργακόπουλο [Ήταν πρωτεξάδελφοι και συμπολεμιστές οι Γεώργιος Ιωάννου Μάντης και Γεώργιος Αντωνίου Μάντης], που «χάθηκε στην Μικρασία»: «Είπα και στον Γιώργη το δικόνε σας, που ήτανε τραυματίας και δεν μπόραγε να περπατήσει, να τον πάρω στην πλάτη να τον κουβαλήσω! Θα γλύτωνε! Αλλά αυτός περίμενε το κάρο να περάσει να τον πάρει, για νάρθει άνετα - άνετα».
------------------------------------
Πρόσκληση
Παρακαλούνται οι κατιόντες τού Αργυρίου Μάντη να συμβάλλουν στην καταγραφή τού γενεαλογικού δένδρου τής Οικογένειας των Γεωργακοπουλαίων.
------------------------------------
Υπόμνημα για την απόδοση του γενεαλογικού σειριακού αριθμού και την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Γενεαλογικού Δένδρου τής Οικογένειας:
Ηλίας Μάντης, 1η Γενεά (D) – Της αυτής γενεαλογικής σειράς με τους ιδρυτές των Μαντεΐκων.
Γεώργιος Ηλία Μάντης (1): 2η Γενεά
Ελληνική αρίθμηση: a, b, c, d, e,.. 3η Γενεά
Λατινική αρίθμηση: i, ii, iii, iv, …. 4η Γενεά
Αραβική αρίθμηση: 1, 2, 3, 4, .... 5η Γενεά
Ελληνική αρίθμηση: a, b, c, d, e,.. 6η Γενεά
Λατινική αρίθμηση: i, ii, iii, iv, …. 7η Γενεά
Αραβική αρίθμηση: 1, 2, 3, 4, .... 8η Γενεά
Ελληνική αρίθμηση: a, b, c, d, e,.. 9η Γενεά
Λατινική αρίθμηση: i, ii, iii, iv, …. 10η Γενεά
------------------------------------
Ο καθένας μας μπορεί να αναζητήσει πληροφοριακά στοιχεία, κειμήλια, φωτογραφίες, γράμματα από το Μέτωπο, Πιστοποιητικά Στρατολογικής Καταστάσεως, για τον πρόγονό του, για τους προγόνους του.
Νικόλαος Ι. Μάντης
Πεύκη Αττικής, 24 Ιουλίου 2014
------------------------------------
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 1878
Συμβόλαιο αριθμός: 4.260, Υποθηκοφυλακείο Τριπόλεως
Τετρακισχιλιοστόν διακοσιοστόν εξηκοστόν
Εν Τριπόλει σήμερον την ενάτην [9] του μηνός Ιουνίου του χιλιοστού οκτακοσιοστού εβδομηκοστού και ογδόου έτους [1878], ημέραν Παρασκευήν ενώπιον εμού του κατοικούντος και εδρεύοντος εν τη πόλει ταύτη Συμβολαιογράφου Τριπόλεως Κωνσταντίνου Λ. Σκάγιαννη και εν τω κατά την μεγάλην οδόν της Μεγαλοπόλεως κειμένω προκώω μαγαζείω του βασιλείου Μπρού [σκου] όπου έχω ιδρυμένον το συμβολαιογραφείον μου, ενεφανίσθησαν αφ΄ ενός μέν ο Γεώργιος Ηλ. Μάντης γεωργοποιμήν, κάτοικος του χωρίου Μαντέϊκα του Δήμου Φαλάνθου, αφ΄ ετέρου δε η Αικατερίνη χήρα Κωνσταντίνου Μαντοβασιλοπούλου, εις τα οικιακά ασχολουμένη έργα, κάτοικος αυτόθι γνωστοί μοι και μη εξαιρετέοι υπό του Νόμου, και επί παρουσία των προσκληθέντων δύο ενηλίκων μαρτύρων γνωστών μοι πολιτών Ελλήνων και μη εξαιρετέων υπό του Νόμου Χρήστου Γ. Τούλη παντοπώλου και Χαραλάμπου Χαραλαμποπούλου Δικαστικού Κλητήρος, κατοίκων Τριπόλεως, εζήτησαν την σύνταξιν του παρόντος εγγράφου, ειπόντες μοι να εκθέσω τα εξής: ότι ο Γεώργιος Ηλ. Μάντας έχον υπό την ανενόχλητον νομήν κατοχήν και κυριότητα του έναν ιδιόκτητον ξηρικόν αγρόν, όσης εκτάσεως και αν είναι κείμενον εις θέσιν «Μαγούλα» ή «Μισοβούνι» της περιφερείας του χωρίου Χρυσοβιτσίου του Δήμου Φαλάνθου και συνορευόμενον με όμορους αγρούς ανατολικώς του Ιω. Χρηστοπούλου, δυτικώς με δρόμον, αρκτικώς με αγρούς Πανάγου Αντρώνη και μεσημβρινώς με ομοίους Νικολάου Ψυχάρη, οικειοθελώς και ευχαρίστως πωλεί, παραχωρεί και μεταβιβάζει τον αγρόν τούτον, ελεύθερον βάρους χρέους, υποθήκης, προσημειώσεως, δικαίου προικός, κατασχέσεως και εκνικήσεως παρά τρίτου προς την συμβαλλομένην κ. Αικατερίνην χήραν Κωνστ. Μαντοβασιλοπούλου με την παραίτησιν της περί υπέρόγκου βλάβης ενστάσεως αντί του μεταξύ των συμφωνηθέντος τιμήματος των Δραχμών Διακοσίων ογδοήκοντα εν όλω, ας ομολογεί ότι έλαβε παρ΄ αυτής και κατά συνέπειαν απεκδύεται και αποξενούται παντός επί του απαλλοτριωμένου τούτου δικαιώματός του, ίνα έχη παν τοιούτον η αγοραστής, δυναμένη να νέμηται, διαχειρίζηται και διαθέτη αυτόν κατά το δοκούν? η δε Αικατερίνη χήρα Κωνστ. Μαντοβασιλοπούλου ομολογεί ότι δέχεται ευχαρίστως την προς αυτήν γεγονυίαν πώλησιν του διαληφθέντος αγρού με τα ας εκτεθείσας συμφωνίας και ότι εμέτρησε και παρέδωκε τω πωλητή προηγουμένως και εκτός του συμβολαιογραφείου μου τας διακοσίας ογδοήκοντα δραχμάς του αντιτίμου του. Ταύτα συνομολογησάντων και αποδεξαμένων των συμβληθέντων γέγονε [????], όπερ αναγνωσθέν ευκρινώς και μεγαλοφώνως εις επήκοον πάντων υπογράφεται παρ΄ όλων και εμού του συμβολαιογράφου, εκτός της Αικατερίνης χήρας Κωνστ. Μαντοβασιλοπούλου, ομολογησάσης άγνοιαν γραμμάτων.
Ο Συμβληθείς     Οι μάρτυρες
Γ. Μάντης            Χ. Γ. Τούλης
 Χ. Χαραλαμπόπουλος
Ο Συμβολαιογράφος
(Τ.Σ.) Κ. Ι. Σκάγιαννης
Δια την αντιγραφήν
Εν Τριπόλει αυθημερόν
Ο Συμβολαιογράφος
Κ. Ι. Σκάγιαννης
Μετεγράφη εις τα βιβλία των Μεταγραφών του Δήμου Φαλάνθου εις Τομ. 8. αριθ. Πράξεως 1373. Εν Τριπόλει την δωδεκάτην Ιουνίου του χιλιοστού οκτακοσιοστού εβδομηκοστού ογδόου έτους εν Τριπόλει.-
Ο υποθηκοφύλαξ Τριπόλεως Β. Πλευράς
------------------------------------
Ο Γεωργάκης Μάντης τού Ηλία, στον Εκλογικό Κατάλογο Φαλάνθου τού έτους 1879 αναφέρεται με ηλικία 64 ετών.
Κατά την ερευνήτρια Georgia Stryker Keilman, ή οποία παρουσιάζει το έργο της στο http://www.hellenicgenealogygeek.com, ο «ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. Του Δήμου ΦΑΛΑΝΘΟΥ. Της Επαρχίας ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ. Του Έτους 1879» έχει συνταχθεί το έτος 1872.
Συνεπώς οι αναφερόμενες ηλικίες των εκλογέων είναι αυτές που είχαν κατά το έτος 1872, και ο ΓεροΓιωργάκης το έτος 1879 ήταν 71 ετών.
------------------------------------
ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΤΟΥ ΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
------------------------------------
Αχρονολόγητο χειρόγραφο του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνει καταγραφές ποσοτήτων σίτου, κριθαριού, σμιγαδιού και σίκαλης κατοίκων των περιοχών Λυκόχια και Λυκούρεση.
Το χειρόγραφο, παρά τον αρχικό προσδιορισμό ότι είναι της εποχής περί τα έτη 1860 – 1870, πρέπει να είναι προγενέστερο, κατά μία εικοσαετία, περίπου.
Έτσι, περί το έτος 1840, παρουσιάζονται οι κατωτέρω, ως εκ της περιοχής τού χωρίου Λυκόχια [Με επώνυμα τα οποία εμφανίζονται και σήμερα στον Οικισμό Λυκόχια του Δήμου Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας] να έχουν καταμετρηθεί επ' ονόματί τους ποσότητες δημητριακών:
...............................
Την ίδια χρονική περίοδο (1840) από την περιοχή «Λυκούρεση» [Ο κάμπος πριν από τον σημερινό οικισμό Μαντέϊκα με σαφή αναφορά σε κείμενα* του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα για την ύπαρξη στην ίδια ακριβώς περιοχή οικισμού με το όνομα «Λυκούρεση»], παρουσιάζονται οι κατωτέρω να έχουν καταμετρηθεί επ' ονόματί τους ποσότητες δημητριακών:
Μάντης Βασίλειος
Μάντης Γαλάνης
Μάντης Γεωργάκης του Ηλία
Μάντης Μήτρος του Αναστασίου
Μάντης Προκόπης
Σκιπητάρης Παναγιώτης
------------------------------------